365 dni brez plastičnih vrečk


Danes obeležujemo svetovni dan brez plastičnih vrečk. A žal še ni prišel dan, ko bi s planeta izginile vse plastične vrečke. Kljub evropski direktivi za zmanjševanje uporabe plastičnih vrečk in predlogu Evropske komisije za prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, je vsako minuto v uporabi milijon plastičnih vrečk.

Danes objavljeno poročilo fundacije Sufrider Europe in mreže Zero Waste Europe, katere člani smo Ekologi brez meja, opozarja na neambiciozno izvajanje evropske zakonodaje. Večina držav se je odločila za prostovoljne sporazume s trgovci ali za dajatve na lahke plastične vrečke, ki bodo v nekaterih državah začele veljati naslednje leto. V Sloveniji bodo leta 2019 plastične vrečke postale plačljive. A ostajajo izjeme, na primer oddelek sadja in zelenjave. SFE in ZWE izpostavljata, da imajo dajatve na vrečke sicer vpliv na potrošniško vedenje, a najbolj učinkovita je prepoved. Tudi na oddelkih sadja in zelenjave.

Ambiciozna implementacija zakonodaje je nekaterim državam že prinesla zavidljive rezultate:

  • Danci in Finci v povprečju letno uporabijo le 4 plastične vrečke na posameznika letno.
  • Na Irskem je od leta 2002 poraba plastičnih vrečk za enkratno uporabo padla z 328 na osebo na leto na samo 18 - zmanjšanje za skoraj 95 %.

Dokler do tega ne bo prišlo povsod, smo potrošniki tisti, ki nosimo največje breme za zmanjševanje količin plastičnih vrečk. Naj bo današnji dan in vseh preostalih 364 brez plastičnih vrečk!

Rešite kviz in preverite, ali ste odvisni od plastičnih vrečk.


Poglej tudi ...

Novica

Dunking Devils namesto žog zabijali smeti

Leteči Dunking Devils so po vsem svetu znani po svojih dih jemajočih akrobacijah, ki jih navadno spremlja košarkarska žoga. Tokrat pa so se ...

Za manj zavržene hrane in plastike

Zgodba RECIRCLE, alternativa take-away embalaži za enkratno uporabo nas odpelje v Švico, kjer že več kot 400 restavracij svojim strankam ponuja ...