V soboto bo Slovenija čista. Za vedno?

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


V soboto, 15. septembra, bo v organizaciji Ekologov brez meja še zadnjič potekala največja slovenska prostovoljska okoljevarstvena akcija Očistimo Slovenijo s ciljem, naj ta ostane čista za vedno. Tokrat se ne bodo čistila le divja odlagališča, ampak tudi območja razpršenih odpadkov, obvodni predeli, lokalne skupnosti pa bodo organizirale številne ozaveščevalne akcije in poskrbele za polepšanje okolja na sploh. 

Več kot 70 % občin je pristopilo k sodelovanju, posamezniki pa se lahko akciji, ki bo na ta dan potekala še v 160 drugih državah, pridružijo tudi v primeru, če v občini ni organiziranega dogajanja. Ekologi brez meja tako pozivajo vse, da se 15. septembra angažirajo in obeležijo ta dan tako, da posodobijo podatke in v Register vnesejo nova odlagališča, se sami odpravijo in očistijo odpadke v svoji okolici, pri tem pa lahko sodelujejo tudi pri t.i. brand auditu, ki bo potekal v sodelovanju z Greenpeace Slovenija. Tokrat je poseben del akcije tudi projekt Očistimo vode, ki združuje vsakoletno mednarodno akcijo Čista obala, priprava metodologije za popis odpadkov ob vodnih virih in čiščenje jezer. Prijave na akcijo za občine, posameznike in skupine so odprte do začetka prihodnjega tedna in jih je mogoče oddati na spletni strani akcije

Trenutno je v Registru divjih odlagališč zbranih več kot 10 tisoč divjih odlagališč oz. za 92 olimpijskih bazenov smeti, največji delež (41 %) pa predstavljajo gradbeni odpadki. Poleg divjih odlagališč je letos v sklopu akcije Očistimo Slovenijo pozornost usmerjena tudi v precej manj raziskano, a vedno pogostejšo obliko onesnaževanja, smetenje. Poleg posledic za okolje, povzroča tovrstno odmetavanje odpadkov tudi ekonomsko škodo - ocenjuje se, da službe, ki skrbijo za ceste, letno namenijo 3 milijone evrov za tovrstno čiščenje. 

Akcijo podpira več kot 80 partnerjev in podpornikov, pridružili pa so se tudi znani Slovenke in Slovenci. Svetovni rekorderji Dunking Devils so v znak podpore košarkarsko žogo zamenjali za odpadke, ambasadorji pa preko reševanja eko izzivov spodbujajo posameznike, da je vsak korak na poti preprečevanja nastajanja odpadkov pomemben. Osnovnošolci v devetih slovenskih krajih ‘od Goričkega do Pirana’ te dni na poseben način povezujejo Slovenijo - skupaj bodo namreč sestavili napis ‘še zadnjič’, ki bo izdelan iz odpadnih materialov. 

Namen letošnje akcije je dolgoročen - ohraniti Slovenijo čisto za vedno, kar pa nam bo uspelo le s premikom v glavah in aktivacijo vseh nas. Zato so bolj kot 15. septembra pomembna naša dejanja v vseh preostalih dneh. Ekologi brez meja bodo tako tudi po akciji skrbeli za spodbujanje takšnih premikov, letos še posebej na področju plastične embalaže za enkratno uporabo.

Slovenija med 160 sodelujočimi državami v akciji World Cleanup Day 2018 visoko vihti zeleno zastavo. Zaključno poročilo akcije iz leta 2010 je prevedeno celo v kitajski jezik, zato je prav, da Sloveniji in svetu znova dokažemo, da zmoremo in znamo.

Piše: Katja Sreš, foto: Polona Ponikvar


Poglej tudi ...

novica

Rezultati slovenskega popisa blagovnih znamk

Na dan akcije smo poleg odstranjevanja odpadkov iz narave in drugih družbenih aktivnosti popisovali tudi blagovne znamke odpadkov. Skupaj z Greenpeace ...

Skupna omara

Ko sem v torbe zlagala oblačila za poletno potovanje, so mi v mislih brenčale zgodbe. Zgodbe oblačil. »Ah, to lahkotno poletno obleko ...