Zmaga na natečaju #reducefoodwaste je naša!


Ekologi brez meja in naš projekt Ne meč'mo hrane stran! smo zmagovalci evropskega natečaja #reducefoodwaste! Za zmago smo se kot edini slovenski projekt potegovali skupaj s 24 inovativnimi idejami za zmanjševanje količin zavržene hrane iz srednje Evrope. Naj vam najprej osvežimo spomin na naš projekt. Verjamemo, da boste hitro prikimali naši zmagi.

Projekt Ne meč'mo hrane stran! smo izvajali v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ter Zvezo društev upokojencev Slovenije. Zagotovo se še spomnite naše vseslovenske oglaševalske kampanje, v kateri so vlogo protagonistov zasedli potica, ki je preživela veliko noč, smetana, ki je ni bilo v receptu, klobasa iz akcije 3+1 in paradižnik, tragični junak serije vzemi še enega. 

Upokojenke in babice z različnih koncev Slovenije so svoje dopoldneve na delavnicah Babica ve preživele z osnovnošolci, kjer so jim predajale znanje o varčni pripravi hrane. Skupaj so se pogovarjali o zavrženi hrani, o časih, ko se hrane še ni metalo stran, in pripravili okusne jedi iz ostankov hrane.

Osrednji del projekta, ki je prepričal strokovno žirijo, pa je prva slovenska pilotna raziskava o zavrženi hrani v javnih ustanovah. Ekologi brez meja smo zavihali rokave ter v eni bolnišnici in enem domu za starejše tehtali vso pripravljeno hrano in hrano, ki se je vrnila nazaj v kuhinjo. Rezultati so pokazali, da preračunano na državno raven bolnišnice letno zavržejo za vsaj 5.700 ton, domovi za starejše občane pa vsaj 3.060 ton oz. za 6.700.000 € hrane. 

Na zmagovalnem podiju pa mesto zasedata še dva zanimiva projekta. Namen nemškega Knödelkulta je uporaba ostankov kruha za izdelavo cmokov, poljski projekt Share a Meal with The Homeless pa je usmerjen v razdeljevanje viškov hrane ob velikonočnih in božičnih praznikih. Taki projekti tudi nam služijo za inspiracijo in veseli smo, da bomo vsa ta prizadevanja skupaj predstavili jeseni v Riminiju. 

Na tem mestu se želimo zahvaliti vsem vam, ki ste nam z glasovanjem pomagali do zmage. Obljubimo, da se bomo še naprej trudili, da bo zavržena hrana še naprej na menijih naših medijev in politikov, da bi je bilo iz leta v leto manj. Pri tem nam lahko pomagate tudi vi in nas podprete. 


Poglej tudi ...

novica

Pomagaj nam narediti nekaj pametnega

Hvala vsem 173 posameznikom, ki ste se v lanskem letu odločili, da svoj del dohodnine koristno ‘porabite’. 1.905,39 € se je zbralo na na ...

Večvrednostno recikliranje pri kreiranju oblačil

Ob šokantnem podatku, da povprečen Slovenec/Slovenka vsako leto zavrže kar 14 kilogramov oblačil, se postavlja tudi vprašanje, kaj ...

Udeležili smo se

Da bo Kamniška Bistrica bistra tudi v prihodnje

V soboto, 9. 6., smo sodelovali v sklopu dogodka Pohod ob Kamniški Bistrici - reki, ki povezuje: obiskovalce smo ozaveščali o alternativah ...