Čistimo zadnjič, ozaveščamo za vedno

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Ob svetovnem dnevu Zemlje Ekologi brez meja sporočajo, da imajo dovolj. 15. septembra bomo še zadnjič očistili Slovenijo, nato pa bomo morali kot družba vse moči usmerjati v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja.

Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost. Zdaj je zadnji čas, da jih naslovimo. Samo s čiščenjem nam ne bo uspelo. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov. “Zavest, da je odpadkov preveč, da v naravo ne sodijo in da moramo poiskati boljše načine za ravnanje z njimi je vodilo tokratnega projekta, katerega aktivnosti bodo potekale v času do 15. septembra in tudi po njem,” namen akcije pojasnjuje vodja projekta, Urša Zgojznik.

Akcija bo letos potekala septembra, saj se tudi Slovenija pridružuje največjemu svetovnemu okoljevarstvenemu dogodku tega leta World Cleanup Day 2018, v sklopu katerega bo vsaj 5 % prebivalstva iz 150 držav od Nove Zelandije pa vse do Havajev čistilo v enem dnevu. Da termin akcije odstopa od tradicionalnih spomladanskih čiščenj pa naj ne bo izgovor za neaktivnost. Vsi smo odgovorni za naše okolje in dobro počutje v naši državi, skupno dobrobit pa lahko dosežemo tudi z drugimi družbenokoristnimi aktivnostmi. “Čistilne akcije s 40-letno tradicijo pomenijo, da že 40 let nekateri odpadke nosijo npr. v gozd, drugi pa iz njega. Čas je, da to presežemo in se posvetimo drugim skupnostnim aktivnostim,” meni vodja lokalne koordinacije, Klemen Belhar.

Zadnji sistematični popis divjih odlagališč je potekal leta 2012. Po šestih letih bo Register divjih odlagališč ponovno celovito posodobljen. Kot ne bo letos poudarek le na čiščenju, tudi ne bo poudarek le na divjih odlagališčih. Popis bo potekal tudi ob vodotokih, v okviru projekta Očistimo vode, akciji pa se pridružuje tudi projekt Čista obala. Jaka Kranjc, vodja popisa letošnje akcije, je ob tem poudaril: “Česar ne meriš, ne moreš upravljati, zato je spet čas, da ugotovimo, koliko odpadkov nam še kazi naravo."

Strokovni dogodki, izobraževalna akademija, ozaveščevalna priporočila, programi za podjetja in šole so le nekatere načrtovane aktivnosti, ki bodo pred akcijo in po njej zagotavljale doseganje ambicije: naj Slovenija ostane čista za vedno.

Piše: Katja Sreš


Poglej tudi ...

Toliko sintetičnih zaves imam, kaj naj z njimi?

Tako se je vprašala naša Melita Osojnik, lepi alt glasbene skupine Moje drage dame. In ker Melita ne ustvarja samo na glasbenem in lutkovnem ...

Novica

Slovenski blogerji nevede povezani za čisto višji cilj

Uganka na družbenih omrežjih se je končala s pozivom na še zadnjo vseslovensko čistilno akcijo V zadnjih dneh so slovenska družbena omrežja ...

Na pot brez igrač

Vselej pišem, da smo potniki na naši dogodivščini štirje; midva z Mihom ter Bina Rosa (štiri leta) in Jaroš ...