Tudi Szigetu ni vseeno


Po mojih izkušnjah so glasbeni dogodki in festivali, posebno koncerti, sicer krasna doživetja, manj krasno pa je to, da pijačo in hrano še vedno velikokrat ponujajo v plastični embalaži za enkratno uporabo. 

No, letošnji Sziget (enotedenski glasbeni festival v Budimpešti – na otoku sredi Donave) me je prijetno presenetil, saj je bil poudarek tudi na trajnostnem in okoljevarstvenem obnašanju. Najbolj očitni so bili kozarci za pijačo iz trdne plastike za večkratno uporabo, ki si jih kupil za malo več kot en evro, nato pa si jih uporabljal, kolikor časa si želel, in jih potem v barih zamenjal za žeton (ki si ga lahko kadar koli zamenjal za nov kozarec) ali pa pustil na različnih zbirnih mestih. Na posebej označenih zbirnih mestih si recimo lahko podprl organizacijo Superar, ki se zavzema za glasbeno izobrazbo otrok iz neprivilegiranih okolij.

Tudi slamice nisi dobil, če nisi izrecno prosil zanjo; sicer pa so marsikje napisi opozarjali na njihovo problematiko. Vsepovsod so stali zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov, na nekaterih stojnicah s hrano pa so tudi ponujali obroke v embalaži, ki ni bila plastična (čeprav je bila po navadi za enkratno uporabo). Opazila sem tudi umetniške izdelke iz recikliranih materialov, pripravili pa so tudi delavnice na to temo.

Tako je bila na ogled marsikatera pozitivna praksa, ki se bo, upam, uveljavila tudi na drugih dogodkih in festivalih. Je pa nazadnje vse odvisno od uporabnikov. Tako so po večjih koncertih na tleh še vedno ležale prazne pločevinke od piva, pa ta in oni odpadek, ki ni našel poti v zabojnike ... Korak za korakom, pravijo; ko ne bo več mogoče dobiti plastične embalaže za enkratno uporabo, tudi ne bo več ležala po tleh. Tako preprosto je to. 

Piše: Višnja Jerman, foto: Pocket Diary Budapest


Poglej tudi ...

novica

Rezultati slovenskega popisa blagovnih znamk

Na dan akcije smo poleg odstranjevanja odpadkov iz narave in drugih družbenih aktivnosti popisovali tudi blagovne znamke odpadkov. Skupaj z Greenpeace ...

Toliko sintetičnih zaves imam, kaj naj z njimi?

Tako se je vprašala naša Melita Osojnik, lepi alt glasbene skupine Moje drage dame. In ker Melita ne ustvarja samo na glasbenem in lutkovnem ...