Pridruži se

Najbolj pomemben del letošnjega popisa je preverjanje obstoječih podatkov!

Lotili smo se ga sistematično, več pa si preberite v podrobnih navodilih. Takoj ko pridete domov, odlagališča, ki ste jih našli, vnesite v Register divjih odlagališč na spletni strani register.ocistimo.si. V meniju izberite »Dostop za člane« (video navodila). Če imate kakršno koli vprašanje, se obrnite na popis@ocistimo.si.


Posamezniki

Izkušnje prvih dveh akcij Očistimo Slovenijo so pokazale, kako pomembna je čisto vsaka roka. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da smo iz narave skupaj odstranili za 6 olimpijskih bazenov smeti in smo po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovali, še vedno svetovni rekorderji.

Občinski koordinatorji
so zadolženi za komunikacijo z lokalnimi partnerji in prostovoljci v svoji občini ter usklajevanje s centralno organizacijsko ekipo. Če bi za vašo občino to funkcijo radi prevzeli vi, se nam javite na lokalno@ocistimo.si.

Prostovoljci v organizacijski ekipi na nacionalni ravni
prevzemajo naloge s področja komuniciranja, ozaveščanja, organizacije dogodkov, sponzorstev in podobno… Če se vidite v kateri od nalog, kjer lahko prispevate, se nam oglasite na 2018@ocistimo.si.

Iskalci divjih odlagališč
Pri iskanju potrebujemo dve vrsti pomoči:

  • preverjanje obstoječih lokacij
  • iskanje novih

Popisovalci divjih odlagališč na terenu
skrbijo za sistematičen popis odlagališč po celotni Sloveniji. Če imate radi terensko delo, nam pišite na popis@ocistimo.si. K popisu pa seveda vabimo čisto vse!


Občine

ste v skupni vseslovenski akciji ključni partner in v preteklosti so se združile prav vse slovenske občine. Tudi letos si želimo, da zgradimo zgodbo skupaj z zavedanjem, da je projekt odlična priložnost, da se stanje ozaveščenosti glede divjih odlagališč, odpadkov na splošno in skupnostnega ustvarjanja pri ljudeh izboljša. Vabljeni, da se nam oglasite na lokalno@ocistimo.si in skupaj bomo preverili možnosti sodelovanja.

Organizacije

Projekt ni namenjen le posameznikom, temveč vsem, ki se zavedajo problemov z odpadki. Zato lepo vabljeni, da se nam pridružite. Prijavite ekipo, postanite partner ali pokrovitelj in nam pomagajte doseči zadane cilje. Očistite okolico vašega delovnega mesta ali kakšen kakšen drug izbrani kraj. Čistilna akcija in ostale aktivnosti, povezane z njo, so odlična priložnost za povezovanje in zabavo, hkrati pa boste naredili veliko dobrega za okolje.

Šole in vrtci

Projekt je odlična priložnost za povečanje ozaveščenosti o problematiki odpadkov med mladimi generacijami. Sodelovanje otrok in mladostnikov na terenu je najboljša šola, da začutijo in se povežejo s svojo lokalno skupnostjo, naredijo nekaj pozitivnega za svoje okolje ter se ob tem tudi nekaj naučijo.

Pomoč pri organizaciji

Če želite pomagati pri organizaciji akcije v vaši občini, najprej preverite iskalnik po občinah — morda se je kdo že javil kot občinski koorinator. V tem primeru stopite v kontakt z njim(i), saj bodo zagotovo veseli pomoči. Če pa občina še nima koordinatorja, pa pišite na lokalno@ocistimo.si in poslali vam bomo vse potrebne informacije za začetek dela.


Registracija

Vse, ki si želijo biti del največje svetovne prostovoljske akcije in želijo prispevati k čistejši Sloveniji vabimo, da se nam javite na 2018@ocistimo.si.


Prijavi divje odlagališče

Lepo vabljeni k prijavi divjega odlagališča. Po potrebi si oglejte podrobnejša navodila, kako to opraviti (vključno z videom).

Odlagališče lahko vpišete tudi prek mobilne aplikacije


Vaša prijava je anonimna. Vsako odlagališče, ki ga boste prijavili, bo prišlo v poštev za čiščenje. Hvaležni pa bomo, če se v register prijavite in podate podroben opis odlagališča. Na tak način boste lahko tudi urejali in dopolnjevali obstoječe podatke.