100 dni do največje globalne okoljske akcije

Ne zamudite naših zadnjih aktivnosti.


Manj kot 100 dni nas loči do največje globalne okoljevarstvene akcije. Prostovoljci 150 držav bomo 15. septembra združili moči in vsi čistili na isti dan. Letos čistimo s pomembno ambicijo: naj Slovenija ostane čista za vedno! 

Ob svetovnem dnevu okolja vas Ekologi brez meja vas skupaj s programom Združenih narodov za okolje in globalno iniciativo Let's do it vabimo k sodelovanju pri globalnem izzivu popisovanja divjih odlagališč. Naložite si mobilno aplikacijo za popis odlagališč (AndroidIOS), se odpravite na teren in sodelujte pri izzivu z namenom, da Slovenija postane najbolj uspešna država v tej akciji. 

Svetovni dan okolja je izhodišče za ta svetovni izziv popisovanja, ki se bo končal 11. junija. Vse države, ki so svoje prireditve prijavile na spletni strani World Environment Day, bodo tekmovale za nagrado Najboljši popisovalec oz. Best Mapper. 

V petek, 8. 6. 2018, na svetovni dan oceanov, pa smo Ekologi brez meja ob reki Rižani izvedli prvi (poskusni) teren v sklopu spremljanja onesnaženosti in čiščenja slovenskih vodotokov, ki ga izvajamo v sodelovanju s podjetjem Hofer Slovenija. Osredotočili smo se na odpadke, ki jih je nanesel vodotok in ki bi potencialno lahko svojo pot končali v morju. Zanimali sta nas tako količina kot
kategorije nabranih odpadkov na različnih odsekih reke.

Na vsaki lokaciji smo obdelali enega ali dva krajša, približno 50 do 100-metrska odseka rečnega brega. Najdene odpadke smo sproti nabirali v vrečke, jih po koncu pregleda prebrali in vsak kos posebej glede na odsek vnesli v popisni list organizacije Ocean Conservancy (International Coastal Cleanup). Nabrane odpadke smo za vsak odsek posebej tudi stehtali. Za nekatere odpadke smo določili nove natančnejše kategorije, ki jih popisni listi niso ponujali. Nismo pa pozabili popisati niti smeti, ki jih zaradi pregloboke vode ali prevelike razdalje od brega nismo mogli pobrati. Na nekaterih lokacijah nam je nekoliko preglavic povzročalo gosto rastje in sklenili smo, da bi bilo ponekod bolj praktično popisovati s čolna. 

Na popisanih lokacijah smo skupno nabrali več kot 11 kg smeti, najpogostejši odpadek pa so bili razni plastični koščki - ostanki prehranske embalaže, plastenk, plastičnih kozarčkov, kosi stiropora ter druga plastika nedoločenega izvora.

Poleg popisa izbranih delov vodotokov smo preverili tudi stanje nekaterih v preteklosti že zabeleženih divjih odlagališč. Kljub temu, da namen terena ni bil pobiranje odpadkov izven območja rečnega brega, pa na eni izmed lokacij preprosto ni šlo drugače, kot da smo ubogali opozorilno tablo z napisom “Odnesi smeti!” in očistili še kup smeti v njeni neposredni bližini.

Pišeta: Katja Sreš & Nika Krivec


Poglej tudi ...

Novica

Otroci z ločevanjem odpadkov v različnih slovenskih krajih povezali Slovenijo

Slovenija je dobesedno povezana za višji cilj - vsako večje slovensko mesto dobilo svojo črko slogana vseslovenske čistilne akcije ŠE ...

Članek

Slovenija – vir navdiha za ostale države

Tretjo soboto v septembru bo vsaj 5 % prebivalstva sveta iz več kot 150 držav v enem dnevu čistilo ceste, parke, plaže, gozdove in rečne bregove ter ...