Stvari, ki jih pogrešam(o)


Tina Princ je nekaj pogrešala, zato je ustvarila svojo blagovno znamko

Tina Princ, vizionarska ustvarjalka zgodbe o oblačilih, stopa iz okvirjev pravil in spodbuja k premisleku o tem, kako, kaj in koliko trošimo. Tudi tega, kar damo nase, na svoj največji organ, kožo. Naša druga koža objema, crklja in velikokrat tudi hrani našo prvo kožo. Ste se kdaj vprašali, s čim jo hranite oziroma kaj vse je mogoče najti v tkanini oblačila?

Materiali, iz katerih s svojo ekipo kreira Tina Princ, ostajajo tako kot nekoč, v obdobjih zgodnjih civilizacij, kemično neoporečni in ne nosijo bremena napol suženjskih razmer pridelave surovin in izdelave tkanine.


Kdaj in kako ste spoznali, da ni vseeno, kakšne materiale uporabljate?
Na lastni koži in na koži najmlajšega družinskega člana. Preprosto mi ni bilo vseeno, kaj se dotika naše kože in skoznjo ves dan izmenjuje snovi. Iskala sem material, ki bi bil čim bolj naraven in surov. Nekaj, kar bi dihalo s človeškim bitjem in bilo kot njegova druga koža. Gaza je eden od takšnih materialov. Skoraj vsak izmed nas je bil kot dojenček povit v mehko in nežno gazo. Zdi se, da je to ovijanje del našega (nezavednega) spomina, ki ga je moč opaziti na ljudeh, ki pridejo k nam in se ovijejo v to tkanino. Na njihovem obrazu in v telesnih gibih je opaziti posebno milino, nežnost, sprejemanje in občutek varnosti. Zame je gaza magična, zato vedno znova odkrivam njene zmožnosti, odzive in končni učinek. Rez, pranje, gnetenje, ročna poslikava in druge oblike ročne obdelave vsakega kosa posebej – to je naše popotovanje do stvaritve, ki na koncu postane ne samo oblačilo, ampak druga koža.

Pri vašem delu skoraj ni odpadkov. Kako vam to uspe?
Naša vizija je tudi krožno oblikovanje oziroma podaljšanje življenjske dobe uporabnosti naših oblačil. Iz prvega kroga procesov skrbno shranimo vse presežke ter gnetemo njihov karakter in potencial. Ko materija dozori, nastane drugi krog procesov – iz presežkov naredimo nov uporaben izdelek. Skrbno izbiramo dobavitelje tekstila. Pozorni smo na način pridelave in na to, kako tudi oni skrbijo za trajnostni razvoj in naravo. Tako smo na primer že pred skoraj dvema letoma (prvi v Sloveniji) tudi postali ena izmed redkih oblikovalskih zgodb, ki ima možnost uporabe materiala, ki zamenjuje naravno usnje, Piñatex ®. Izdelan je iz vlaken ananasovih listov, ki ostanejo kot odpadek ananasovih plantaž. Je izjemno močan, vendar nežen na otip. Poseben je tudi zaradi načina proizvodnje, v kateri ne porabljajo dodatne vode in pri izdelavi uporabijo samo odpadek, ki bi sicer končal nekje v naravi.

S katerimi vrednotami povezujete oblačila, ki jih izdelujete?
Ponosna sem na vrednote, ki jih živijo naši izdelki, in hkrati hvaležna za vsakega človeka v naši družbi, ki se odloči, da bo živel, ne da bi škodoval drugim ljudem, živalim in naravi. Moj prispevek k temu svetu je s kreiranjem (tudi) oblačil dati možnost, da nosimo obleko kot svojo drugo kožo in da s tem nežno skrbimo zase in za druge.

Česa se po vašem mnenju potrošniki danes premalo zavedamo in kaj bi bilo modro spremeniti?
Svet kakovosti in svet količine in v zvezi s tem razumevanje vrednosti nakupov.

Kakšna je vaša resničnost sveta, v kateri si želite živeti?
Lepo mi je v tej resničnosti.

Kaj je vaš prispevek na našem planetu?
Trud za (so)bivanje z odnosom.

Piše: Andreja Verovšek, foto: Matic Bajželj

Soustvarjate Portal pozitivnih praks tudi vi!


Poglej tudi ...

Članek

Manj kot en mesec do največje slovenske in globalne okoljske prostovoljske akcije

15. september 2018 se bo zapisal v svetovno zgodovino kot dan, ko bo na milijone ljudi v 150 državah sveta čistilo svoje kraje, mesta in obale v okviru ...

Večvrednostno recikliranje pri kreiranju oblačil

Ob šokantnem podatku, da povprečen Slovenec/Slovenka vsako leto zavrže kar 14 kilogramov oblačil, se postavlja tudi vprašanje, kaj ...

Zmaga na natečaju #reducefoodwaste je naša!

Ekologi brez meja in naš projekt Ne meč'mo hrane stran! smo zmagovalci evropskega natečaja #reducefoodwaste! Za zmago smo se kot edini slovenski ...