Inovativni ukrepi slovenskih zero waste občin na poti do družbe brez odpadkov


Od adventnega koledarja do točilnih aparatov, pralnih plenic in prometnih znakov. Zero waste je pot, na to pot pa so se naše zero waste občine podale vsaka po svoji cesti, z zanimivimi ukrepi. Čas je, da jih vržemo na mizo in ocenimo njihovo delovanje v letu 2017.  V letošnjem pa smo na zemljevid slovenskih zero waste občin dodali še eno – na poti do družbe brez odpadkov se nam je pridružila občina Žalec. Ostaja nam še 203 občin – katera bo naslednja?

Vrhničani ter sosedje iz občin Log-Dragomer in Borovnica posebno pozornost namenjajo sodelovanju z različnimi deležniki. Tako bodo okrepili sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami, organizatorjem prireditev pa so že predstavili program “Zelena straža” in v sodelovanju z Ekologi brez meja organizirali delavnico za organizacijo prireditev z manj odpadki. Količine zbranih odpadkov zmanjšujejo s programom DEPO, kjer so v lanskem letu postavili točilni aparat za biološka čistila z namenom spodbujanja nakupovanja z lastno embalažo. Prodajo predmetov iz druge roke nameravajo spodbujati z ozaveščevalno spletno stranjo, ki bo povezovala vse tri občine pod okriljem komunalnega podjetja Vrhnika.

Iz Ljubljane poročajo o pozitivnih trendih. V petih letih se je masa odpadkov, zbranih v zbirnih centrih povečala za 60 %, kar kaže na velik napredek pri odnosu uporabnikov do odpadkov. Zaradi povečanja količin uporabnih materialov načrtujejo vzpostavitev najmanj dveh novih centrov ponovne uporabe. V povprečju so na dan v obstoječem centru prodali kar 150 predmetov. Tudi ljubljanski center ponovne uporabe je postal bogatejši za točilni aparat za čistila in ostale izdelke. Do konca leta 2018 načrtujejo postavitev treh prodajnih enot izdelkov brez embalaže. Aktivno spodbujajo kompostiranje, uporabniki pa so v 14-dnevni akciji razdeljevanja brezplačnega komposta prevzeli prav vso količino, ki je bila na voljo (764 ton). Ukrepov, ki jih izvajajo Ljubljančani je preveč, da bi jih vse našteli, zagotovo pa je en bolj zanimivih obnova prometnih znakov. Letno namreč obnovijo 150 umazanih, prelepljenih in zbledelih prometnih znakov. Nadaljujejo se tudi dogovori za vključitev okoliških občin, v katerih deluje podjetje Snaga Ljubljana, v mrežo slovenskih zero waste občin.

Z ozaveščanjem sledijo ciljem zero waste zaveze na Bledu. Tako so v času decembrskih praznikov pripravilizero waste adventni koledar, s katerim so spodbujali preudarno nakupovanje in ponovno uporabo. Glede na to, da letno kar 70 % vseh odpadkov ustvarijo turisti, največ naporov usmerjajo v zero waste turizem. Prva stvar, ki jo turisti ob prihodu na Bled opazijo ni kremšnita, ampak jumbo plakat, ki vabi k pitju vode iz pipe in spoštovanju zero waste ukrepov. Okolico jezera krasi 100 zabojnikov za ločeno zbiranje odpadkov, s katerimi so količine zbranih mešanih odpadkov zmanjšali na 57 %. Pričakovati je, da bo še v letošnjem letu vzpostavljen prvi center ponovne uporabe. Seveda pa ne moremo mimo nedavne odmevne novice, da je občina Bled bogatejša še za prvi slovenski zero waste hotel.

V Slovenskih Konjicah so vzpostavili svetovalni nadzor na terenu in v letu 2017 pregledali 905 zabojnikov za odpadke. Zabojnike s pravilno ločenimi odpadki so ‘nagradili’ z nalepko “Hvala, ker pravilno ločujete odpadke”, zabojnike z nepravilno ločeno vsebino pa so označili z nalepko “Nepravilno zbrani odpadki”. Slednji so bili pri naslednjem odvozu ponovno pregledani. Največ nepravilnosti so zabeležil v zabojnikih pred večstanovanjskimi objekti. Da zgledi štejejo se zavedajo tudi v JKP Slovenske Konjice, kjer vsem zaposlenim ob prihodu novorojenčkov podarijo začetni paket pralnih plenic.

Občina Radovljica je prejela rumeni karton, saj se odbor za leto 2017 ni sestal, prav tako pa še ni pripravljeno poročilo. Oboje je sicer načrtovano v maju. V letošnjem letu se je mreži slovenski zero waste občin pridružil še Žalec. Podatki o njihovem delovanju bodo objavljeni naslednje leto.

Veseli nas, da se slovenske zero waste občine poslužujejo inovativnih ukrepov na poti do družbe brez odpadkov. Ukrepi vidno prispevajo k višji stopnji ločeno zbranih odpadkov, vendar pa količina zbranih odpadkov narašča. Zato apel vsem prebivalcem (zero waste) občin: pomagajte svojim občinam na poti do zero waste!

Vsi navedeni podatki izvirajo iz poročil in zapisnikov Zero Waste odborov občin, ki si jih podrobneje lahko ogledate tukaj.

Piše: Katja Sreš


Poglej tudi ...

Članek

Za spomin in opomin

Ekologi brez meja bomo 15. 9. 2018 povezali celotno Slovenijo in »Še zadnjič« čistili ob cestah, rekah, v gozdovih – ...

Udeležili smo se

MINFOS v Tržiču

V soboto, 12. maja, smo Ekologi brez meja sodelovali na 46. MINFOSU, mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja v organizaciji Turističnega dru ...